Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Ψυχιατρικό αλλαλούμ...για άλλη μία φορά



Με έναρξη από το Μάιο έχει αποφασιστεί αλλαγή στις εφημερίες των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων της Αθήνας. Συγκεκριμένα, ενώ το Δρομοκαϊτειο εφημερεύει κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, και το Δαφνί κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, η μισή εφημερία της Δευτέρας, από τις οκτώ το βράδυ έως τις οκτώ το επόμενο πρωί μεταφέρεται στην ευθύνη του Δαφνιού. Το πως και το γιατί δεν το ξέρω. Αυτό όμως που ξέρω είναι ότι ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο το Δαφνί ουσιαστικά θα επωμιστεί άλλη μία ημέρα εφημερίας, αφού συνεχώς από το Δρομοκαϊτειο ακούγονται οι δικαιολογίες πως δεν έχουν προσωπικό, στελέχωση, υποδομή. Αυτό δεν αποτελεί όμως εξαίρεση για κανένα Ελληνικό Νοσοκομείο.

Και το Δαφνί έχει πολύ μεγάλες ελλείψεις (περίπου το 40% των οργανικών θέσεων). Οι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί ακόμα ούτε τις εφημερίες του Ιανουαρίου. Οι ελλείψεις σε νοσηλευτές είναι πολύ μεγάλες και οι ήδη υπάρχοντες καλούνται να καλύψουν επιπλέον ελλείψεις εργαζομένων όπως είναι οι τραπεζοκόμες, παίζοντας το ρόλο μπαλαντέρ. Οι ψυχιατρικοί ασθενείς είναι ασθενείς με αυξημένες νοσηλευτικές και υποστηρικτικές ανάγκες. Οι κλινικές των οξέων περιστατικών με χωρητικότητα 27-28 κλίνες φιλοξενούν ήδη 32-35-38 ασθενείς, πολύ περισσότερους απ' ότι μπορούν να αντέξουν. Οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν, από 2000 πριν 9 χρόνια έχουν εκτοξευθεί στις 5000 ήδη (ανά έτος).

Αν μεταφερθεί άλλη μία η μέρα εφημερίας στην ευθύνη του Δαφνιού και εφόσον συνεχίζεται η σημερινή κατάσταση νομίζω ότι μπορούμε να υποθέσουμε όλοι ποιά θα είναι η συνέχεια... Οι κλινικές θα κατακλυστούν από ανθρώπους, η ποιότητα της νοσηλείας θα μειωθεί και ο χρόνος της νοσηλείας τους που μπορούμε να καταλάβουμε οτι διατηρείται στο μίνιμουμ θα πρέπει να μειωθεί περαιτέρω. Τα συμπεράσματα δικά σας και η ευθύνη όλων μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου