Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Η στιγμή της αλήθειας


Την άλλη φορά, Πέμπτη ήτανε, χαζοκοιτούσα τηλεόραση, κάνοντας γρήγορο ζάπινγκ. Πέφτω λοιπόν πάνω στο τηλεπαιχνίδι η στιγμή της αλήθειας. Εκεί όπου ο παίχτης πριν την εκπομπή έχει περάσει από πολυγράφο και έχει εκτιμηθεί το κατά πόσο οι απαντήσεις του σε πολύ προσωπικές ερωτήσεις είναι αληθινές ή όχι.

Σχόλια:
1ον Ο πολυγράφος είναι μία τεχνική που έχει υψηλό ποσοστό λάθους
2ον Τα αποτελέσματα είναι υποκειμενικά γιατί σημαντικό ρόλο στην εκτίμηση έχει ο χειριστής. Συχνά δύο χειριστές με διαφορετική εμπειρία μπορεί να έχουν διαφορετική γνώμη για την ίδια απάντηση.
3ον Η χρήση του και η αξιοπιστία του έχει συχνά αμφισβητηθεί.
4ον Μπορεί κάποιος να τον κοροϊδέψει.

Φυσικά, είναι βέβαιο ότι το παιχνίδι θα έχει τρελή επιτυχία, ανεξάρτητα από το αν οι απαντήσεις είναι αληθινές ή όχι. Ικανοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα ανθρώπινα βίτσια, γιατί επιτρέπει «την ματιά μέσα από την κλειδαρότρυπα». Έχει την αίσθηση ο τηλεθεατής ότι μαθαίνει τα πιο βαθιά μυστικά του συνανθρώπου του, ότι γίνεται κοινωνός των πιο απόκρυφων ζητημάτων που τον απασχολούν και φυσικά έχει τη δυνατότητα να τον απολαμβάνει να ξεκατινιάζεται μέσω της τιβι έναντι καλής χρηματικής υπόσχεσης ακροβατώντας όμως ανάμεσα σε σεβαστά ποσά και στο τίποτε, αφού ο πολυγράφος πολλές φορές καταγράφει αποτελέσματα που παραξενεύουν ακόμα και τον ίδιο τον παίχτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου