Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Πήγα σε μάγισσες και χαρτορίχτρες...λέει το λαϊκόν άσμα


Στην καλή μας χώρα υπάρχει (μάλλον όπως και αλλού) σημαντικό πρόβλημα ανεργίας… Υπάρχει επίσης αρκετή ημιμάθεια, αλλά και μπόλικη αμάθεια(όπως και αλλού)…
Και υπάρχουν και οι μηχανισμοί που για κάποιο λόγο (άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο προφανή) την συντηρούν. Είναι εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοπτικές εκπομπές. Σε καιρούς λοιπόν ανεργίας και δυσκολιών, είναι μία καλή ευκαιρία, αλλά και ιδέα να ασχοληθεί κανείς (και ως εργασιακή αποκατάσταση) με το υπερφυσικό.

Ψάχνεις τρόπο να βρεις δουλίτσα; Να μερικά επαγγέλματα (όχι τόσο συνηθισμένα) που εγγυώνται ότι θα περνάς καλά και μάλιστα με εξαιρετικές απολαβές… Μάγος, μέντιουμ, χαρτορίχτρα (κυρίως για γυναίκες), αστρολόγος, ομοιοπαθητικός, μάντης, ραβδοσκόπος, τηλεπαθητικός, τηλεκινητικός, μυστικιστής, θεραπευτής, κοκκαλοσκόπος, μελλοντολόγος για να αναφέρω μερικά που μου έρχονται αμέσως στο μυαλό. Αν είσαι πραγματικά ταλαντούχο άτομο που του αρέσει να διευρύνει τους ορίζοντές του και να ταράζει και τα κοινωνικά δεδομένα, μπορείς κάλλιστα να εμπλουτίσεις την ήδη υπάρχουσα γκάμα προσθέτοντας μία ακόμα ειδικότητα. Το γεγονός είναι ένα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω και πολλά προβλήματα να λυθούν. Άρα, υπάρχουν και πολλοί πιθανοί «πελάτες», γιατί επάγγελμα χωρίς πελατολόγιο είναι σαν πίτσα χωρίς τυρί ( για να γίνω και ολίγον πιο αγοραίος).

Και φυσικά υπάρχει και η αντίστοιχη προβολή από τα μέσα μαζικής εξημέρωσης, που τους αρέσει να ερεθίζουν την προδιάθεση του κοινού στο υπερφυσικό- ελπιδοφόρο άγνωστο- που μπορεί να μεταφραστεί σε υψηλά νούμερα θεαματικότητας- βλέπε Δρούζα, Χαρδαβέλλα κτλ. Αποτέλεσμα είναι ένα ενδιαφέρον τηλεοπτικό προϊόν, που ανάλογα και με το ταλέντο του παρουσιαστή είναι και ολίγον από πανηγυράκι, έχει και τίποτε γραφικούς τύπους, κανά φασαριόζο τσαμπουκά να κάνει τον τσακωμούλη του, κανά ημίτρελο να πετάξει μερικές σκόρπιες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, και η θεαματικότητα εγγυάται το παντεσπάνι της ομάδος παραγωγής.

Καλά όλα αυτά έως εδώ και αρκετά γνωστά στους περισσότερους. Που είναι όμως το ενδιαφέρον; Που είναι το αντίπαλο δέος σε όλη αυτό το υπερφυσικό «σερβίρισμα»;(διότι νομίζω ότι είναι καλό να κρατούμε και τις ισορροπίες).

Υπάρχουν λοιπόν και αρκετοί σκεπτικιστές, που είναι έτοιμοι να απορρίψουν την εκ προοιμίου αποδοχή όλων αυτών. Υπάρχει ένας ενδιαφέρων τύπος ο οποίος λέγεται ο «καταπληκτικός Ράντι» (Amazing Randi-αγγλιστί). Αυτό είναι ο τίτλος της δουλειάς, γιατί το προηγούμενο επάγγελμά του ήταν ταχυδακτυλουργός (τώρα είναι συνταξιούχος). Επειδή όμως όπως και εδώ έτσι και για το εξωτερικό η πραγματική ζωή ξεκινά μετά την σύνταξη, (δεν περίμενα ότι ένας ταχυδακτυλουργός θα ένοιωθε την ανάγκη και για δεύτερη καριέρα!) ο καλός αυτός παππούλης έχει βάλει σκοπό της ζωής του να ξεσκεπάζει όλους τους θαυματοποιούς-απατεώνες που υποστηρίζουν ότι έχουν «ιδιαίτερες» δυνάμεις και κοροϊδεύουν τον κοσμάκη. Και τους ξεσκεπάζει με πολύ αξιοπρεπή τρόπο και μάλιστα έχει θεσπίσει και έπαθλο. Όποιος επιδείξει γνήσιες υπερφυσικές δυνάμεις παίρνει πακτωλό χρημάτων! Και μη φανταστείτε τίποτε φραγκοδίφραγκα. Παίρνει το πολύ σεβαστό ποσό του 1.000.000 US $.

Το έπαθλο πρέπει να μετράει ήδη περίπου είκοσι χρόνια ζωής και έως τώρα δεν το έχει πάρει κανείς! (το έχουν όμως ζαχαρώσει πολλοί! Το βασικό προαπαιτούμενο; Ελεγχόμενες συνθήκες εκτέλεσης και κάποια διαδικασία ελέγχου ανάλογα με την περίπτωση κάθε φορά. (Βοηθάει και το γεγονός πως ο Ράντι ήταν ταχυδακτυλουργός οπότε ξέρει που να στρέψει την προσοχή του κάθε φορά ανάλογα με την κομπίνα. Έχει μάλιστα και ιστοσελίδα για να εκπαιδεύει και να προστατεύει όπως υποστηρίζει τον κοσμάκη από τα αρπακτικά ,το www.randi.org. Το you tube έχει πολλά βιντεάκια με αυτόν που εξηγεί πολλά κόλπα και ξεσκεπάζει απατεώνες οπότε όποιος ενδιαφέρεται παραπάνω μπορεί να το ψάξει.

Το 1.000.000 US $ είναι μεγάλη πρόκληση, δεν μπορείτε να πείτε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου